• "Magični realizam Slobodana Džunića" - Danijela Kostadinović

Opredelivši se da za predmet svog naučnog interesovanja uzme prozu Slobodana Džunića, srpskog pisca koji je, od pedesetih godina prošlog veka pa skoro do samog kraja devedesetih (umro je 1998. godine u Beogradu ), objavio veliki broj pripovedaka i romana u kojima je osobenim pripovedačkim postupkom prikazivao zbivanja uglavnom smeštena u staroplaninski kraj, odnosno u široko shvaćen zavičajni prostor čije je središte piščevo rodno mesto Temska kod Pirota, dr Danijela Kostadinović je pred sebe postavila vrlo složen zadatak. Ona je, s jedne strane, za predmet tumačenja izabrala pripovetke i romane pisca koji je, uprkos visokoj vrednosti svog proznog opusa, ostao i nedovoljno poznat i neadekvatno tumačen, dok je, s druge strane, reč o piscu koji se može adekvatno tumačiti samo ako se pronađe materijalu primeren interpretativni okvir.


  Prof. dr Radivoje Mikić


Temeljno poznavanje šire teorijske literature iz različitih oblasti (istorija umetnosti, teorija književnosti, posebno naratologija, antropologija, lingvistika, folklorističke discipline), uz maksimalnu posvećenost ispitanim tekstovima, omogućilo je autoru da napiše odličnu monografiju. Zahvaljujući tim kvalitetima, rezultati istraživanja, jasno i pregledno izloženi, nisu samo osvetlili mesto jednog pisca u srpskoj književnosti, već predstavljaju i dragocen doprinos  savremenim tokovima nauke o srpskoj književnosti. 


Prof. dr Snežana Samardžija


Tumačenja Danijele Kostadinović su precizna, pouzdana i zasnovana, svedoče o posvećenom pristupu istraživanju poetike magičnog realizma i njenoj primeni u stvaralaštvu Slobodana Džunića. Između ostalog i zbog toga, ova knjiga predstavlja važan doprinos proučavanju njegovog dela uopšte i nesumnjivo će pripadati nezaobilaznim referencama u svakom novom pristupu Džunićevoj prozi.


Prof. dr Danijela Popović Nikolić


Napiši recenziju

Please login or register to review

"Magični realizam Slobodana Džunića" - Danijela Kostadinović

  • Kod proizvoda: Magični realizam Slobodana Džunića
  • Dostupnost: Na lageru
  • 600.00rsd


Tagovi: "Magični realizam Slobodana Džunića" - Danijela Kostadinović