O nama

Iako je formalno osnovana 01. decembra 2008. godine, Izdavačka kuća “Albatros plus”, u suštinskom smislu nije nova pojava u srpskom izdavaštvu.

Njega je osnovao Jagoš Djuretić, višedecenijski direktor Izdavačkog preduzeća “Filip Višnjic” i autor četiri zapažene knjige iz političke teorije, zajedno sa svojim dugogodišnjim saradnicima i urednicima u “Filipu Višnjiću”, profesorom Svetozarom Stojanovićem†, predsednikom Centra za nacionalnu strategiju u Beogradu, čija su filozofska i druga dela prevedena na 14 stranih jezika, Slobodanom Divjakom, generalnim direktorom “Radio Beograda” i međunarodne filozofske škole “Felix Romuliana”, koji je do sada objavio šest zapaženih knjiga iz socijalne i političke filozofije i Jovom Cvjetkovićem, istaknutim srpskim intelektualcem i publicistom.

Nalazeći se na čelu Izdavačke kuće “Filip Višnjić”, Jagoš Đuretić je stekao renome jednog od najboljih srpskih izdavača. Dobitnik je mnogih javnih priznanja i nagrada, a njegova izdavačka kuća u više navrata je bila proglašavana za izdavača godine u Srbiji.

“Albatrosplus” je, u stvari, u pravnom smislu te reči, legalni nastavljač celokupnog izdavačkog nasleđa “Filipa Višnjića”, ostva- renog do nastanka novog preduzeća.

Pored izuzetno dobro afirmisanih književnih edicija “Albatros” (koja je inače najtrofejnija edicija u srpskom izdavaštvu u poslednje dve decenije) i “Talas”, to preduzeće je bilo naročito prepoznatljivo po nizu filozofskih, pravnih, političkih, socioloških i publicističkih edicija. Među njima se po svom ugledu izdvajaju “Libertas”, “Eunomija”, “Fronezis”, “Evropa”, “Hronogram”, “Istorije država i naroda”. U tim edicijama pojavila su se po prvi put na srpskom jeziku mnoga svetski poznata, klasična i savremena imena iz oblasti socijalne misli. Iako je nepravedno izdvajati samo neka, ipak primera radi navodimo sledeća imena: Monteskije, Žan Žak Ruso, Sen Žist, Džon Milton, Piko De la Mirandola, Džon Stjuart Mil, Tomas Pejn, Herman Broh, Maks Veber, Karl Šmit, Franc Nojman, Urlih Bek, Hagen Šulce, Isaija Berlin, Hana Arent, Alen Badju, Marsel Goše, Norberto Bobio, Klaus Ofe, i mnogi drugi.

Kao što rekosmo, suosnivači izdavačke kuće “Albatros plus”, pored Jagoša Đuretića, jesu pokojni prof. Svetozar Stojanović, Slobodan Divjak i Jovo Cvjetković.

Svetozar Stojanović je bio jedan od najuglednijih srpskih inte- lektualaca čiji stvaralački opus, po svome značaju, prevazilazi granice naše zemlje. Njegova filozofska i druga dela prevedena su na 14 stranih jezika. Predavao je u svojstvu “distinguished visiting professor” na mnogim stranim univerzitetima, između ostalih i na američkim, britanskim, nemačkim, austrijskim…

Slobodan Divjak je jedan od vodećih srpskih filozofa i prevodilaca. Do sada je objavio šest zapaženih knjiga iz socijalne i političke filozofije i preveo 30 dela sa engleskog i nemačkog jezika. Bio je dugogodišnji glavni i odgovorni urednik Trećeg programa Radio Beograda i istoimenog časopisa. Već nekoliko godina je generalni direktor Radio Beograda, kao i “Međunarodne filozofske škole Felix Romuliana” sa sedištem u Zaječaru.

Jovo Cvjetković je takođe istaknuti srpski intelektualac i publicista.