• Podsticanje poliarhije - Vilijam I. Robinson

Vilijam I. Robinson, sociolog po obrazovanju, multidiciplinarni istraživač i angažovani naučnik, blisko je povezan sa socijalnim pokretima širom sveta i aktivno učestvuje u njihovoj borbi za socijalnu pravdu i humaniju paradigmu razvoja. Akademsku karijeru je započeo 1994. na Univerzitetu Novi Meksiko, SAD, a od 2001. je redovni profesor na prestižnom kalifornijskom Univerzitetu Santa Barbara.

Njegovo akademsko angažovanje na Univerzitetu spaja tri oblasti - sociologiju, Latinoameričke i Iberijske studije, kao i studije globalizacije. Iz tih razloga njegova istraživanja su rezultirala produbljenim, originalnim analizama makro-procesa - transnacionalnih tokova -  i konkretnih istorijskih zbivanja i komparativnim analizama koje su spajale široka teorijska znanja i rad na terenu. Priroda globalizacije, a posebno njene posledice na društva Latinske Amerike predstavljaju polje njegovog posebnog interesovanja.

Robinson je objavio više knjiga među kojima su: Latinska Amerika i globalni kapitalizam (2009), Teorija globalnog kapitalizma (2004), Transnacionalni sukobi (2003),  Podsticanje poliarhije (1996) i Faustovska pogodba (1992). Od objavljenih dela posebno treba pomenuti poslednju knjigu, Latinska Amerika i globalni kapitalizam, koja je nagrađena od strane britanskog Udruženja za međunarodne studije, kao najbolja knjiga iz oblasti meðunarodne političke ekonomije za 2009. godinu, kao i knjigu Podsticanje poliarhije, koja je takođe nagrađena 1997., od strane Američkog sociološkog udruženja za izuzetan naučni doprinos.

Centar za međunarodne biografije univerziteta Kembridž ga je 2004. godine uvrstio među 2.000 izuzetnih akademskih poslenika u 21. veku.

Napiši recenziju

Please login or register to review

Podsticanje poliarhije - Vilijam I. Robinson

  • Kod proizvoda: Podsticanje poliarhije - Vilijam I. Robinson
  • Dostupnost: Na lageru
  • 1,400.00rsd