• "Muslimanska pogrebna ceremonija" - Huo Da

Od sredine 7. veka arapski i persijski trgovci i zanatlije prelazili su Put svile i naseljavali se na teritoriji kineskog carstva. Od njihovih potomaka nastao je narod Hui, koji se uprkos pritisku starosedelačke kineske kulture održao i nastavio da neguje islamsku veru i običaje.

Spisateljica Huo Da, i sama pripadnica naroda Hui, u romanu Muslimanska pogrebna ceremonija pripoveda dirljivu priču o sudbini dve generacije imućne pekinške muslimanske porodice. U pozadini su prikazana društvena previranja s pocetka 20. veka, japanska invazija, Drugi svetski rat i prvi nagoveštaji Kulturne revolucije.

Kroz brižljivo satkano tkivo romana, u kojem se preplicu tragične ljubavne priče glavnih junaka, od kojih svako postaje žrtva porodicnih tajni i predrasuda, čitalac dobija uvid u istoriju naroda Hui. Kroz čudesnu istoriju obrade žada prikazan je kontinuitet kineske tradicije. Nasuprot njoj stoje mlađe generacije koje, suočene sa strogim društvenim i religijskim normama, pokušavaju da ostvare svoju nezavisnost i individualnost. Godine 1991. roman je osvojio prestižnu kinesku književnu Maodunovu nagradu.

Jednog dana stari Kinez musliman na putu u Meku, u pratnji mladića, svog šticenika, u prolazu kroz Peking dolazi u kuću porodice siromašnog, ali izuzetno nadarenog rezbara žada majstora Lijanga. Opčinjen sjajem prestonice i dugom, blistavim istorijom žada, mladić ostaje da uči zanat kod majstora. Svojom odlukom on menja budućnost cele porodice Lijang. Sledi drama o usponu i padu uticajne pekinške porodice, izneverenoj ljubavi i neostvarenim snovima.


Napiši recenziju

Please login or register to review

"Muslimanska pogrebna ceremonija" - Huo Da

  • Kod proizvoda: "Muslimanska pogrebna ceremonija" - Huo Da
  • Dostupnost: Na lageru
  • 1,300.00rsd