• Baloni su zabranjeni - Robert Zola Kristensen

Radnja ovog izuzetno zanimljivog romana odvija se na jednom univerzitetu u politički korektnoj Švedskoj, gde je sve tako savršeno uređeno. Na prvi pogled. Svi smo čuli ponešto o švedskoj utopiji, ali zapitamo li se ponekad da li je tamo sve zaista toliko besprekorno.

Na institutu za jezik i književnost lektor danskog jezika ima poteškoće sa švedskim mentalitetom. On je čovek u najboljim godinama, ali mu se čini kao da se sve oko njega raspada. Problemi počinju kada se spetlja sa studentkinjom iz Rusije u muslimanskoj sobi za molitvu.

A potom radnja ide dalje u neočekivanim pravcima. Kroz sukobe i događaje u životu glavnog junaka, koji pokušava da izbalansira porodični život sa poslom i aferom, i koji gubi kontrolu nad dešavanjima, autor stavlja pod lupu mentalitet, kulturu i razlike između ovih, naizgled, veoma sličnih nacija: Danaca i Šveđana. Roman predstavlja emotivni i moralni tobogan, jer naglom promenom perspektive u određenim situacijama navodi čitaoce da jednog trenutka navijaju za našeg heroja, dok ga sledećeg trenutka osuđuju. Ipak, možda je najvažnije pitanje koje ovaj roman postavlja sledeće: koja je uloga modernih pisaca u društvu?

Roman Baloni su zabranjeni već je preveden na švedski i uskoro će se pojaviti prevodi na nemački i francuski jezik. Danska filmska kuća Zentropa otkupila je 2018. godine autorska prava za ekranizaciju knjige.

Napiši recenziju

Please login or register to review

Baloni su zabranjeni - Robert Zola Kristensen

  • Kod proizvoda: Baloni su zabranjeni - Robert Zola Kristensen
  • Dostupnost: Na lageru
  • 650.00rsd