• Var - Saša Stojanović

„VAR“ Saše Stojanovića, zapaženog pisca od pre nekoliko godina, po dramskom sklopu je ratni oratorijum iskazan u tridesetak ispovesti nesrećnih junaka koji su se prisilno zatekli u Miloševićevom pohodu na Kosovo, i odande se vratili sa krvavim ranama i teško zalečenim traumama.

Milan Vlajčić, 
NIN – Beograd

Roman „VAR“ se otvara Matejevim monologom koji pali inicijalnu motivacijsku kapislu, odvrće osigurač one prve kasetne mine, pomera oroz koji ispaljuje prvi metak...

Roman stilske virtuoznosti i duhovitosti!

Vladimir Arsenić, 
DANAS – Beograd

Brutalnim, ali funkcionalnim i inventivnim jezikom, namerno svedenim gotovo na najniži značenjski registar koji je verbalni analogon događaja, pripovedač čitaoca dovodi do dileme koja postoji otkako ljudi beleže ratove – izbora između epske/medijske slike rata i sasvim suprotnih svedočanstava učesnika.

Mladen Vesković, 
BLIC – Beograd

Saša Stojanović je jedan od najinteresantnijih i najintrigantnijih pisaca iz susjedne Srbije.

Zoran Roško,
ZAREZ – Zagreb

„VAR“ je istinsko remek-delo, a Saša Stojanović je udarnik nove garde srpskih pisaca!

Goran Karanović,
knjizevnost.org – Mostar

Između rata i jamske beline jezik ove proze je uklješten ali se tome otima. Zašto? Pa to je najpsovačkiji govor koji naša mirna, blagouštrojena književnost gotovo ne pamti...

Miljurko Vukadinović,
KNJIŽEVNE NOVINE – Beograd
Autorovo lično učešće u ratu je važan preduslov verodostojnosti priče, jer uprkos postmodernom poimanju književnosti kao neobaveznog konstrukta imaginacije, postoje teme poput rata, čija obrada bez realnog, doživljenog iskustva ne može imati željeni autenticitet.

U ubrzanom tempu pripovedanja se smenjuju ispovesti šahiste, prostitutke, mesara, majora, psihijatra, narkomana, ljubavnice, nastavnika filozofije, okorelog kriminalca, zapovednika rezervista-bravara, advokata, vozača, supruge i dr. Pisac ove ispovesti/poglavlja romana priređuje i daje im naslove, neretko prema kanonskim delima zapadne književnosti.

Jan Doležal, PRAVO – Prag

Napiši recenziju

Please login or register to review

Var - Saša Stojanović

  • Kod proizvoda: Var - Saša Stojanović
  • Dostupnost: Na lageru
  • 500.00rsd