• Otkrivena Srbija  priredio Roman Mulić

Pavle Vitezović (1652-1713) za svoga vremena bio je „najčuveniji čovek u Hrvatskoj“. Objavio je niz književnih, pesničkih, istoriografskih i popularnih dela, kao i kapitalni istorijski i geografski rad O žrtvenicima i ognjištima Ilira.

Znatan deo njegovih radova ostao je u rukopisu, a među njima i strasno pisana „Serbia ilustrata“ koju je Riter Vitezović pisao po narudžbi bačkog episkopa Kristofora Mitrovića.

Delo sadrži 186 strana osnovnog teksta i 34 strane dopuna i ispravki na latinskom jeziku. Podeljeno je u osam knjiga, u kojima se iznosi srpska istorija od najstarijih vremena do pada Srbije pod tursku vlast (1459. godine).

Gotovo tri veka pošto je završeno, ovo kapitalno istoriografsko delo, prevedeno s latinskog jezika, konačno je ugledalo svetlo dana i izbeglo sudbinu rukopisa koji zaboravljeni čame u nekom arhivu, popadnuti prašinom vremena.

„Serbia ilustrata“ Pavla Ritera Vitezovića, prva moderna istorija Srbije i srpskog naroda, najzad se našla pred stručnom i najširom javnošću.

Veoma informativni i instruktivni predgovor o ovoj knjizi napisao je Rade Radić.

Napiši recenziju

Please login or register to review

Otkrivena Srbija priredio Roman Mulić

  • Kod proizvoda: Otkrivena Srbija priredio Roman Mulić
  • Dostupnost: Na lageru
  • 1,000.00rsd