• Uspon i propadanje države - Martin van Kreveld

Martin Van Kreveld (1946), profesor Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu, jedan od vodećih svetskih autoriteta iz oblasti vojne istorije i strategije, teorije rata i sociologije politike. Objavio je dvadesetak knjiga koje su do sada prevedene na sedamnaest jezika. Srpskoj čitalačkoj publici poznat po knjigama Transformacija rata (2010) i Komandovanjeu ratu (1992).
U ovoj knjizi autor prati razvoj različitih političkih organizacija tokom istorije koje uobičajeno (i često pogrešno!) nazivamo državama.
Predmoderne “države” predstavljaju zgusnuti preplet različitih religijskih, ekonomskih, političkih, vojnih i društvenih motiva, sa oblicima
vladavine koji u načelu ne razlikuju državni aparat od vladara, naroda ili vojske. Nasuprot njima, moderna, tj. nacionalna država, nastaje kao apstraktni entitet – trajni i nadlični oblik političke vlasti. Usredsređena na suverenost i unutrašnji poredak, moderna država vremenom preuzima mnoštvo društvenih funkcija preko kojih, kao nikada ranije u istoriji, doslovno kontroliše svakodnevni život njenih građana.
Međutim, krajem XX veka, nacionalna država više nije u stanju da rešava brojne društvene probleme koje je sama preuzela na sebe: počev od zahteva za socijalnom sigurnošću i pravednijom raspodelom bogatstva, pa sve do klasičnih bezbednosnih pretnji – unutrašnjih i spoljašnjih.
Utoliko će buduće organizacije vlasti biti fragmentarnije, ali i međusobno integrisanije od države kakvu poznajemo prethodnih tri stotine godina. Državni monopol nad silom biće dodatno urušen, tj. privatizovan, što će za većinu postojećih zemalja u svetu značiti umanjenu bezbednost, kao i veće nemire. One jednostavno neće biti ni voljne ni sposobne da kontrolišu i zaštite politički, vojni, ekonomski, društveni i kulturni život svojih građana u onoj meri u kojoj su to ranije mogle. Ostaje da se vidi da li je pravac ovih promena poželjan, kako se neki nadaju, ili nepoželjan, kako drugi strahuju.

Napiši recenziju

Please login or register to review

Uspon i propadanje države - Martin van Kreveld

  • Kod proizvoda: Uspon i propadanje države - Martin van Kreveld
  • Dostupnost: Na lageru
  • 1,700.00rsd