• Leto 76 - Benoa Ditertr

Leto 76 je veoma lirski i duhovit autobiografski roman francuskog pisca Benoa Ditertra o anarhiji, avangardi, filozofiji, previranjima, magiji muzike i literature. Prava umetnička i istorijska freska vremena kojim je zapravo otpočeo treći milenijum i reč „kriza“ prvi put zauzela stranice novina i medija.  Sedamnaestogodišnja devojka u svet ljubavi, muzike i revolucionarnih zbivanja uvodi nešto mlađeg dečaka u Francuskoj onih godina koje će nastupiti odmah posle čuvenog „Maja 68“ – događaja koji je uzdrmao planetu.


“...Sto puta više dopadala mi se ta devojka koja je za vreme odmora sedela na stepeništu, zadubljena u svoj udžbenik iz političke filozofije. Još joj nisam ni prišao, a već sam bio osvojen nezavisnim duhom što je izbijao iz njene ličnosti - lice ravnodušno prema klinačkom žamoru, sposobnost da se od svih izdvoji i guta tekstove iz knjiga. Naslovne stranice koje je pokazivala otvoreno nosile su imena Bakunjina, ali i Klopotkina, Markuzea, Adorna... U mojoj porodici filozofi su se zvali Bergson, Alen, Telar de Šarden tako da mi je taj njen intelektualni pravac izgledao tajnovit. Jedna stvar bila je sigurna: reči revolucija i psihoanaliza koje su se u naslovima pojavljivale određivale su vruću filozofsku školu, dovoljnu da na noge podigne upravu naše obrazovne institucije...“


Benoa Ditertr je francuski romansijer, esejista i muzički kritičar, rođen 1960 u Normandiji. Dobio je nagradu Francuske Akademije za priču i nagradu Medisi za roman Put u Francusku. Objavio je veliki broj romana od kojih je Služba za reklamacije preveden i kod nas.

Napiši recenziju

Please login or register to review

Leto 76 - Benoa Ditertr

  • Kod proizvoda: Leto 76 - Benoa Ditertr
  • Dostupnost: Na lageru
  • 600.00rsd