• "Beznadežno ali ne sasvim" - Sesilija Hanson

„Naziv knjige poručuje nam da se izvesni smisao za humor može javiti iz rezigniranosti. U pitanju je citat iz Prvog svetskog rata, u trenutku kada Nemac i Austrijanac izveštavaju o stanju: „Situacija u Berlinu je ozbiljna, ali ne i beznadežna“; „Situacija u Beču je beznadežna, ali ne sasvim.“ Mogućа interpretacija bi mogla da bude da se stari Prusi bore do samog kraja, dok bi Austrijanci da priznaju poraz i uživaju u lepotama života“ – Dagens Nyheter.


Izvanredan zbir intervjua sa 18 najvažnijih austrijskih, mađarskih i rumunskih savremenih umetnika može poslužiti kao ključ za razumevanje političke situacije u današnjoj Evropi. 


Razgovori sa umetnicima kao što su Marina Abramović, Mihael Haneke, Peter Esterhazi, Peter Nadaš, Herta Miler...izoštravaju svest čitalaca o izazovima koji definišu život u postkomunističkoj i postfašističkoj Evropi. Intervjui istražuju uticaj politike i cenzure na umetnost. Kratko predstavljanje na početku svakog razgovora otkriva političko okruženje u svakoj zemlji pojedinačno. 


Razgovori osciluju između ličnog i profesionalnog. Zahvaljujući Sesiliji Hanson, koja dolazi iz neutralne Švedske, neke teške teme postaju pristupačnije, a brojne zabavne i upečatljive anegdote olakšavaju čitanje i smanjuju teret teških istorijskih istina. 


Svi intervjui su direktno ili indirektno u vezi, i ta njihova međusobna povezanost čini knigu jedinstvenom. Iako početne premise autorke ne variraju previše, odgovori i mišljenja umetnika jesu različiti, jer su lični.


Napiši recenziju

Please login or register to review

"Beznadežno ali ne sasvim" - Sesilija Hanson

  • Kod proizvoda: "Beznadežno ali ne sasvim" - Sesilija Hanson
  • Dostupnost: Na lageru
  • 725.00rsd