• "Pravedno društvo" - David Đ. Dašić

Pravedno društvo – vekovima nedosanjani san čovečanstva zaokupljao je velike mislioce od Platona do Marksa.  Ove intrigantne i sudbinske teme autor Pravednog društva poduhvatio se na kvalitetan, redak i intelektualno hrabar način: kvalitetan jer daje uverljivu kritiku neoliberalizma;  redak jer je ovo prvi put da se u ekonomskoj literaturi, ne samo u Srbiji već i u daleko širim okvirima, srećemo sa sistematizovanom i kompletnom analizom tematike raspodele bogatstva koju karakterišu ekstremna koncentracija bogatstva u rukama malog broja pojedinaca i krajnje siromaštvo najvećeg dela svetske populacije;  hrabar jer zastupa i brani stav „da je kapitalistička eksploatacija radnika na pragu treće decenije 21. veka surovija i bezdušnija nego što je bila ona u 19 veku, o kojoj je pisao Marks “.


Autor ubedljivo pokazuje da je opšte stanje koje je proizveo i koje uporno održava i nameće postojeći međunarodni poredak postalo društveno neprihvatljivo, socijalno neizdrživo i politički neodrživo. Stoga je posebna vrednost knjige Pravedno društvo traganje za mogućim alternativama postojećem neoliberalnom sistemu kako bi se ponudio izlaz iz klasnog društva duboko podeljenog na bogate i siromešne, iz društva koje nema perspektivu. U tom pogledu knjiga otvara vidike u pravcu ostvarivanja novog poželjnog društva, pravednijeg i odgovornijeg od postojećeg. To nije ništa drugo nego opredeljenje za novo građansko demokratsko društvo, društvo socijalne pravde, i traganje za trećim putem u budućem razvitku društva nalik na liberalni socijalizam.


Bez ikakve sumnje, Pravedno društvo je dragoceno štivo za sve čitaoce koji prate i proučavaju složenu društvenu zbilju u kojoj živimo i radimo. Pri tome zaista nije bitno da li pripadaju desnoj ili levoj političkoj hemisferi društva, ili se nalaze negde između njih, kao ni da li se ideološki i politički slažu ili ne sa stavovima iznetim u ovoj knjizi.


Napiši recenziju

Please login or register to review

"Pravedno društvo" - David Đ. Dašić

  • Kod proizvoda: "Pravedno društvo" - David Đ. Dašić
  • Dostupnost: Na lageru
  • 600.00rsd